Lilu apport , kezdeti lépések

Egy évesen, klikker tréning elkapással - azaz kivárjuk, míg produkálja a viselkedést a kutya és arra jutalmazunk. Elkapjuk a jó pillanatot és dicsérünk! Természetesen a klikker hangjához kondicionálva van már a kutya! Nincs még vezényszó ezt később kapcsoljuk hozzá.

A vezényszó nem hetek, nem hónapok múlva kapcsolódik hozzá, csak addig nincs amíg a kutya megérti a feladatot. Ez okos kutyánál egy-két alkalom csupán és máris jöhet a vezényszó. Amit nem mondogatunk folyamatosan, de az adott pillanatban az adott cselekvéshez kötjük. Fogd, tartod, hozd, ereszd. Természetesen rész gyakorlatként tanítva és ahhoz kötve a vezényszót. Majd, amikor a részek jól mennek, lehet egybe tenni és az alaki részre koncentrálva a kész gyakorlatot tanítani. Sík talajon, aztán akadályon, majd palánkon, ha vizsga felkészülés a cél.

Hosszú, türelmes gyakorlást kíván, de eredményre vezet ez is. Számomra  gyorsabb, egyszerűbb tanítási mód,  a" hagyományos"  és a klikker technika kombinálása. Amikor az "apport" tanítására helyezem a hangsúlyt, a labdát egy időre elfelejtem, azzal nem játszunk. Miért? Bizony a labda imádat felülír mindent, ha túlságosan rákattan arra a játékra.