Dezsi őrző-védő tréning

A hétköznapokban erre semmi szükség, tilos mindenfajta agresszió. Nem szeretném, ha agresszív lenne! Érvelnek sokan, ezért elkerülik az őrző-védő munkát. A jól, szakszerűen felépített őrző-védő tréningektől a kutya nem lesz agresszívebb. Picit élesebb, figyelmesebb lehet az idegenek felé, mert a munka során megtanulja, hogy nem minden ember "jó" ember, nem csak barátsággal közeledhet felé. 
Pont azzal kerülhetjük el a nem szeretném, váratlan, kellemetlen eseményeket, ha megtanuljuk kezelni a kutyát harci helyzetekben is. Az ilyen trénig, fizikailag sem könnyű, de fejben is ott kell lenni. Mi zajlik tulajdonképpen? Imitált küzdelem, ellenőrzött körülmények között. A fő hangsúly a zsákmányszerző ösztönön van, nem az ember elleni harcra tanítjuk a kutyát! 

Formagyakorlatok, IPO vizsgarend alapján. Ma ugyan ezt IGP mozaikszóval jelölik. Nagyon régen, a vizsgarend születésekor, a szolgálati kutyák éles munkáját modellezték, ültették át egy vizsgaszabályzatba, amit ha letett a kutya, a jó képességeit, a feladatra való alkalmasságát lehetett bizonyítani. Ez a vizsga szabályzat három ágazatban mérte a kutyák teljesítményét. A B C-azaz nyomkövetés, engedelmes, őrző-védő. Majd ebből alakult ki a vizsga és verseny sport. Dezsinek két éves koráig, azaz a felvétel időpontjában ez az 5. őrző-védő tréningje!