Pozitív megerősítéssel való képzés.

Ez egy tanuláselmélet. A kutya cselekedeteinek jobb megértése, a helyes viselkedés megtanítása motivációval, rávezetésével és a szükséges kiképzési eszközök alkalmazásával! A tanulás folyamatában az első lépés, megértette, ismételni tudja, de ezzel még nincs lezárva a folyamat, ezután jön a kondicionálás a feladat, a gyakorlat rögzítése! Nem falattal, klikkerrel tanulás, annál sokkal több! Azért, mert pozitív nem az elkényeztetésről, lágyságról, követelmény nélküliségről szól! A kiképzés által létrejött viselkedés és a szociális, társadalmi, közösségi, az emberekkel, más fajokkal való viselkedés bár szoros egység, de nem ugyan az! Vannak spontán (ösztönös) reakciók, melyek a kutya temperamentumából, karakteréből fakad. Egy jól kiképzett, domináns kutya kézben tartható nem küzdelem vele az élet! Persze csak akkor, ha pontosan ismerjük, felmérjük mi is a teendőnk helyzetekben. A magabiztos, erős karakán kutya az erőszakra, a durvaságra hamarabb válaszol agresszióval, mint a gyengébb, lágyabb kutya. Viszont nála ugyan úgy nincs szükség értelmetlen erőszakra, mint a hajlékony társainál. Az agresszió csak további agressziót szül.

Nem kell mindig elvont dolgokra gondolni, és nem csak verseny, vizsgafeladatok léteznek. A hétköznapi feladatok végrehajtása is zömmel kiképzés eredménye. Amit mondok csinálja meg! A kiképzés -1 vezényszóra való pozíció, vagy feladat végrehajtás! Ezt várjuk a hétköznapokban is, csak nem kell olyan nagyon, a formai elemekre koncentrálni.  Póráz és nyakörv nélkül képes, szóra megcsinálni, amit mondok neki! Akkor és ott, amikor én akarom, nem amikor olyan kedve van, hogy noszogatásra teljesíti. A mindennapokban is azt szeretnénk, ha a kutya első szóra végrehajtana valamit! A jól tanított, kiképzett kutya ezt megteszi, vizsga nélkül is, hiszen a legfontosabb szavakat ismeri, lehet irányítani.


A rendszeres foglalkozás, tanítás segít, hogy a hétköznapi séták gördülékenyen, küzdelem nélkül teljenek el. A jól nevelt, jól szocializált kutyával öröm bárhova menni. Elkísérhet a vásárláskor, tankoláskor, kimozdít a szabadba, kirándulhatunk, sétálhatunk bárhol bármikor. Ez a "játék" szoros kötődést alakít ki a kutyával, így éles helyzetekben is könnyebb irányítani ,hiszen hallgat rám, tud engedelmeskedni! Gyorsan, vonakodás nélkül hajt végre dolgokat, hiszen megtanítottam neki mit várok tőle! 
Kezdetben csak elvonó inger nélkül tanulunk. Itt nincs se nyakörv, se póráz mégis megcsinálja ami "kérek" tőle. Ezeket a gyakorlatokat az IPO, BH, Engedelmes, (régen Sch, MK stb.) munkavizsga követelményei alapján, és tenyész szemlére készülve, tanultam én is az évek során. Ezt használom ma is céltudatosan, bár nem készülünk egyikre sem. Ettől függetlenül tudom, hogy remek módszer a kiképzés, az alárendelés, a vezető pozíció biztosításához. Kölyök kortól van egy vezérfonal, hogy mindig emelve a követelményeket, mit is tanítsunk a kutyának.  Minden benne van, amire a hétköznapi életben is szükség van! Pórázon vezetés, szabadon követés, különböző pozíciók gyors végrehajtása (vezényszóra ül, fekszik, áll, helyben marad) emberek, kutyákkal szembeni közömbösség. Kritikus helyzetben is koncentrált figyelem felém!
                                           
Taníthatnék trükköket, mutatványokat (néha meg is teszem), de valójában a hagyományos feladatok megtanítása a cél, csak úgy, a nyugodtabb hétköznapokért. Dezsi mar magassága 67 cm, súlya 55 kg. Én csak 12 kg-fal vagyok nehezebb. Régebben minden kanunknál könnyebb voltam. Szerinted mire mennék a fizikai erőmmel, erőszakkal vele szemben? Ezt mind, mind pozitív megerősítéssel tanulták. Erőszak és durvaság nélkül!
Sok beszédnek sok az alja.  Ne mondogasd folyamatosan a vezényszavakat! Ez az egyszerűnek látszó játék sem megy mindenkinek. Vagy elkezdeni nem tudja vagy befejezni! Vagy el sem megy a kutya, vissza sem hozza, vagy napestig dobálni kell, mert a kutya túlpörög és leállíthatatlan. .....


Nem beszélek, nem mondogatom, a kutyának mit csináljon és mégis tudja. Amikor kell, a megtanult vezényszóra reagál. Ő tényleg tudja, hogy mit jelent a "hozd" szó. Azt is "tudja", hogy hozzám jöjjön! Igen, mert megtanulta, hogy tőlem nem kell félteni a játékát, nem elveszem tőle, de egy közös játék lesz a dologból. Meg simogatom, megszeretgetem, dicsérem a jóra, azaz a kívánt viselkedésre azonnal! Nem veszem el rögtön a játékot, sokkal fontosabb hogy majd önként mondjon le róla. Pont ezért kettő kong, van! A birtoklási vágyat elkerülhetjük, ha elcseréléssel operálunk. 

Lilu. A második videón.

Ilyen az, ha vezényszóra csak "szóra" is megcsinál dolgokat. Ehhez neki is meg kellett tanulni a szavakat, ő meg is tanulta. Persze időnként neki is kell segítség test, vagy kézjellel. Nem csináltam végrehajtó robotot belőle, no meg nem is kell megfelelnie rajtam kívül senkinek! 

Siroccó Dilahla, Lilu tulajdonos Krausz Győzőné 2010.04.19.- 2018. 05. 04. Lilu eredményei HD+/- ED – 2011. 11.05.tenyészthető OMSE Siroccó “D” alom született 2010. április 19. apa: Sirocco Úzó Kiállítás: kitűnő 2, tenyész szemle: alkalmas Egészségügyi szűrés: HD – ED- anya: Ina von Tegler Fliess ADRK 113211 Rott /402/H/09 Első felvezetésben: tenyésztésre alkalmas. Egészségügyi szűrés: HD – > 3 évesen vettük. Felkészítettük tenyész szemlére.Testvérek: Dante-Carlos, Dylen, Delma-Doris, Daliba-Dali, Diána-Dia, Debóra-Penne, Dilahla-Lilu 

Siroccó Rott Idol-Dezsi tulajdonos Krausz Győző 2012.09.23. -2019. 03. Siroccó Rott I alom 2012. szeptember 23. Apa: Siroccó Bruge Tulajdonos Szabó István Siroccó Úzó - Forrófejű Rena sz: 2009. 01.21. HD- tenyészthető OMSE 2011. 11. 05. Anya Siroccó Cintarella tulajdonos: Krausz Győző  Sirocco Úzó - Odette von Hause Fritz előző tulajdonos Vida Zoltán felnevelésében, felkészítésével- tenyésztésre alkalmas, egészségügyi szűrés: HD +/- Testvérek :  Idol-Dezsi, Iláj, Ixor, Izisz, Ilcsi-Héra, Irma-Mira , Ingrid-Kelly, Iluska – Rose, Imola.