Nagy melegben nem dolgozik

Nagy melegben a rottweilernek nincs  kedve dolgozni ?!  Igaz. Motiváció nélkül, elég nyögvenyelősen sikerül. De miért ne lehetne motiválni? Lásd a videón a különbséget! Motiváció nélkül és motivációval-Lilu.


Én sem szeretek nagy melegben kiképezni. Sokkal motiváltabb vagyok egy kellemes időjárásban. Szeptember.

Miért, csak a legelső kúszás hibátlan? A kulcs az ember, aki irányítja a kutyát! Nézzük, itt mit teszek én? Vajon tesztelem, hogy jutalmazás nélkül, hányszor csinál meg egy gyakorlatot Dezsi? Nem, dehogy! Én tudom, hogy csak egyszer, de miként mutatnék be egy hibás elképzelést? Tudja, de mégsem csinálja - szokták mondani kezdő kutyások egy-egy nem jól sikerült gyakorlat után. Akkor jön a válasz tőlem, még nem tudja! Első körben csak megértette a feladatot, ezért ismétli. Ez a mondat kételkedést vált ki, győzködni kell mindenkit. Gyakorlatban egyszerű a bizonyítás, de itt írásban nem, így videó felvételen mutatom. 
Ugyan nem szeretek hibákat gyakorolni, de muszáj, másként hogyan érvelnék? 

Sokan hiszik, hogy egy jól teljesítő kutya véletlenszerű, ő az a rendes szófogadó eb, a bezzeg kutya, mindenki álma! Tévedés. Csak a céltudatos foglalkozástól lesz a kutya szófogadó. Nem jellemhiba, ha valamit nem hajt végre, nem lusta és nem makacs, hanem kézzel fogható oka van. Nem tanítottuk vagy rosszul tanítottuk! Szóval térjünk vissza a kúszáshoz: - A gyakorlat az lenne, hogy kúszik. Egy lendületből vezényszóra menjen át szék alatt. Elsőre meg teszi és én ennek úgy megörülök, hogy ismételtetem és ismételtetem. Majd egyre több hiba látszik! 
Gondolkozzunk a kutya fejével! 
Mi motiválná, mi késztetné arra, hogy átbújjon a szék alatt? Semmi oka nincs rá, meg egyébként is kényelmetlen egy nagy kutyának átbújni ilyen kis helyen. Mégis megtette a kedvemért, mert kértem. Azaz érdekelté tettem és úgy irányítottam, hogy bújjon át a szék alatt. Ez a motiváció egy szóval kifejezve. 
Ehhez kellett valami, ami kedves neki, amit szeretne megszerezni! 
Nem csak étel, jutalomfalat lehet ez a csábító dolog, de egy tárgy is. Most a labda ez a tárgy. Minden ilyen eszköz, tárgy segítség lehet a tanításhoz. Ezt nevezzük motivációs tárgynak és ezzel motiváljuk a kutyát. 
Szóval miért csak egyszer lett hibátlan a végrehajtás? 
Azért, mert elmaradt a jutalmazás! Nem vettem figyelembe, hogy a kutya, nem robot és lehet önálló elképzelése a tárgy megszerzésére. Elsőre még csak megértette a feladatot, de nem tudja mit kell tennie! Tudni akkor fogja, ha sokat gyakorolunk és kondicionáljuk (kialakítjuk a feltételes reflexet) az adott szóhoz, hogy "kúszik". Akkor majd elég mutatni és mondani a vezényszót és noszogatás nélkül is kúszni fog. Na, akkor, ráér a gyakorlatsor legvégén jutalmazni! Addigra eljutunk a kiképzésben oda, hogy egy viselkedés láncot jutalmazunk! Egy vezényszóra végrehajtja hibátlanul a feladatot, ami tulajdonképpen több pici részegységből áll. 
Amig eljutunk erre a szintre, minden pici részfeladatra jutalmazni kell. Addig hiába tartom az orra előtt a labdát, kúszik, szót mondogatva! 

Dezsi mindig megmutatta, hogy hol hibázom. Nem hagy ott, nem áll ellen látványosan, de önálló megoldásai vannak a labda megszerzésére! Megkerüli a széket - kényelmesebb és gyorsabb - a saját szemszögéből egyszerűbb megoldás. Az okos rottweilernek van önálló gondolata, nehéz feladat végrehajtó robotot csinálni belőle. Ezért nehezebb feladat kiképezni őket, nem azért, mert ellenállnának, vagy nem lennének képesek bármit megtanulni. A buták nem gondolkoznak, csak teszik, amit mondanak nekik. 
Ez a fajta dolgos, bár nem engedi, hogy a legjobb kutyavezetőnek képzeljük magunkat. Ha meg is tanul valamit, megőrzi büszkeségét és ritkán viselkedik szolgai módon. Inkább egy jó társ szerepét tölti be!-idézet-Joan Blackmoore-tól
Ugye, hogy igaz?😃