2016. június 2., csütörtök

Történetek, pillanatok, fényképek , videók

Látsz egy felvételt . Mi az, ami mögötte van ? Egy esemény története, ami emlékké válik az évek során. 


                                          

A felvétel 2010 őszén készült. Összejöttünk, hogy tréningezzünk egy kicsit. 
Az első videón Viso (Siroccó Churchil , Cintarella testvére látható )  9 hónaposan , az első őrző-védő tréningjén. 
Ezt megelőzően, sose próbálták, ebben is csak rábeszélésre vettek részt. Ági nem szerette volna az agressziót fejleszteni, sőt igyekezett a kutyában elnyomni azt. Maximálisan barátságos, szocializált kutya volt a célja. Elfogadta, hogy ettől a munkától nem lesz agresszívabb a kutya, de úgy gondolta, hogy neki pont elég az az őrző hajlam, amit a kutya spontán mutat. 

Eltelt tíz hónap, mire rábeszéltem egy újabb őrző-védő tréningre.  Minden fejlesztés és gyakorlás nélkül, azt produkálta, amit a  videón látsz.

Azért vettem át Ágitól, hogy megmutassam a pórázkezelést, mert sem ő sem a kutya sem csinált ilyen gyakorlatokat, a kutya nem fogott kemény kart. 
Áginak  volt már rottweilerre tízen éve, de semmilyen őrző-védő képzésen, meg semmilyen képzésen nem vett részt vele. 
Viso ugye nálunk született, de pluszban rendszeresen találkoztam is vele.  7 hónapos korától heti egyszer közös séta , közös tanulás, szocializáció volt a programunk Ágival. A két testvér együtt okosodott. Én Cintarellát, Ági Visot okosította.  Ezért vehettem ki Ági kezéből, de nekem se sikerült egy helyben megállnom, így a felugatás elmaradt.   
Viso , nem akart ugatni , fogni, "harcolni" akart. Megragadása határozott, teli és megtartott. Jól reagált a terhelésre, a fenyegetésre is, "nem botos" mint a pongyola kutyás szleng mondaná. 
Idő, elhatározás, pénz és szakszerű felkészítés után látványos munkája lehetne. Ő alkatra is egy igazi sportkutya. Nem sportra, nem tenyésztésre, de családi kutyának vették. 
Megbízható barát, kísérő kutya és remek házőrző. Persze nem ettől az egy mozzanattól  ilyen, és nem ebből következtettünk a képességeire, ez csak egy (1)  "ösztönös képesség" próbája.  
Ezeket az őrző-védő próbákat megelőzte a gondos felnevelés, szocializáció, kutyaóvoda, fiatalkori kutyaiskola, majd az ifjúkori alapképzés. 

A helyzetekben mutatott viselkedése, tanulási képessége, ami előre vetíti, milyen kutyává válik felnőtt korára. Ilyenkor látszik már, hogy kb. milyen feladatokra alkalmas, mit lehetne kihozni belőle. 
Néhány  videó erről az időszakról itt.    
Az alomról itt.  

Bruge itt nincs még két éves, ha jól számolom 21 hónapos. 
Családi kutya, remek házőrző. Nagy is, szép is, remek adottságú kutya, de egy kicsit messzire költöztek tőlünk. 
Kutyaiskolás próbálkozásuk a messzi távolban, amit én  szorgalmaztam leginkább, felemásra sikeredett és néhány alkalom után nem nagyon erőltették. Gazdi nem első kutyás, egy rottweilert már kiképzett felső szintre, (IPO 3) így inkább saját magára hagyatkozott, az őrzés - védés meg ment a kutyának magától. 
Zámolyba költöztek ezért volt riogatni való ember bőven.  Hibátlanul tette is a dolgát Bruge. 
Persze messziről jött ember azt mond, amit akar, de mi hittünk neki. Azért szerettünk volna egy élő bizonyosságot, így őt is hívtuk jöjjön tréningre. Jött és bizonyított ő is.
Szép is,  jó is, tetszik nekem nagyon, nem lenne baj, ha felkészülne egy tenyész szemlére mondogattuk. Sajnos a kiállításra járást nem vállalta be, de nekünk az nem is fontos, hiszen más segítsége nélkül is értékelni tudtuk a küllemét. Nem kellett a reklám, a címek, díjak gyűjtögetése. 
Jól alakultak a dolgok. 
Röntgen, felkészülés az már a következő év terminusa lett. 
Zámolyból jött fel Budapestre, hogy közösen tréningezzünk.  Kellett a szakszerű segítség, hogy kedve legyen a felkészüléshez. 
Neki nem volt annyira fontos, a minősítés megszerzése, ő így is tökéletesen elégedett volt a kutyával. Nem kellett más visszaigazolása ahhoz, hogy tudja, fantasztikus kutyája van.  Kritika nélkül szerette, szereti és maximálisan elégedett vele, büszke rá. 
A kedvünkért készült fel.  


Ismételjük! Nem sportra, nem tenyésztésre, de családi kutyának vették. Megbízható barát, kísérő kutya és remek házőrző. Persze nem ettől az egy mozzanattól  ilyen és nem ebből következtetünk a képességeire. Ezeket az őrző-védő próbákat megelőzte a gondos felnevelés, szocializáció, majd az ifjúkori alapképzés is. A fiatalkori kutyaiskola 3-4 alkalom után elmaradt, mert az ott tapasztaltak, nem csináltak kedvet a rendszeres iskolába járáshoz. Az ő esetében, a gazdi rutinja elegendő volt, nem kellett plusz napi, heti rendszerességgel segítség, így az alapképzés természetesen nem maradt el. 

Felsorakoztunk a  csoportos őrző-védőhöz, de előbb készült egy videó felvétel , hogy megörökítsük a kutyákat az utókornak. Itt látszik a kutyák általános viselkedése, másik kutyákhoz való viszonya, na meg az is, hogy a gazdák hogyan tudják őket irányítani. 
Ezek nem begyakorolt, sokszor ismételt helyzetek. Új, ismeretlen helyszín a kutyáknak, gazdáknak, döntően egymást sem ismerik.  

Nem barátok, ahogyan az ember szokta megfogalmazni.  
D- alom testvérkutyái, akik együtt jártak óvodába: Dali és Penne, de például Liliuval és Carlossal ők sem találkoztak még, az alomban eltöltött idő óta.  

Aztán a C-alom, Cintarella és Viso, akik 7 hónapos koruktól találkoznak rendszeresen. Egy héten egyszer, de teljesen más helyszíneken, más szituációban. 
Lilu és Cinta jó ismerősök,  ők ugye a mi kutyáink, együtt érkeztünk ide. Carlos, aki Viktor kutyája, sem idegen. Leginkább Bibivel találkozott eddig a legtöbbet. 
Egyedül Bruge nem találkozott senkivel sem. Testvérével, Bibivel másfél éve, egy alkalommal 4-5 hónaposan. Így egyben és ennyien egyszerre,  nem voltak még ezen a pályán sem soha.  


Felsorolom, kiket látunk sorban a videón. 
Bruge kart fog, utána Bibi, Bruge testvére fog kart, 
Cintarella fog kart -képvéltás Viso fog. 
Újabb váltás Bibi -Kálmán Liluja( nem Siroccó kutya)  közös fogás, 
Cintarella -Bruge közös fogás, 
Lilu, Dali, Carlos, Penne sor a végén Viso.   
Mi a közös a kutyákban?   
Figyelem, lendület, akarat, biztos fogás koruknak megfelelően.  
A kutyák ösztönös képessége közötti egyéni különbség látszik, a felkészült segéd, arra reagál, amit lát, amit fogás közben tapasztal az adott kutyán. Ahhoz választja meg a felszerelést is. 
Felkészült, tanult, érti a dolgát , igyekszik a legjobbat kihozni a kutyákból. Közben irányítja a gazdikat, ha kell. Persze mindig kell, hiszen mindenkinek meg kell tanulnia vezetni a saját kutyáját, az őrző-védő munka alatt is! Innen indulhat, az első próbáktól a rendszeres felkészülés bármilyen őrző-védő munkára , nem 1 jól sikerült fogás a cél, amivel átmehetnek egy tenyészszemlén, de számtalan dolgot kell még megtanulniuk! 

Meg is tanultak egy sor dolgot, remek kutyák, gazdáik szeme fénye!  Papírforma szerint kevés eredményük van, de sok felé elviszik jó hírét a fajtának kicsiny hazánkban, a szűk környezetükben. Bibi, Carlos BH vizsgát tett, Bruge sikeresen bemutatkozott egy tenyész szemlén, tenyészthető minősítést kapott. Cintarella, Lilu, Carlos szintén tenyész szemlézett kutya.  
Dali, Penne, Viso, nem vizsgázott, de naponta bizonyítják képességeiket. De akár melléjük lehet sorakoztatni testvéreiket, rokonaikat, akik szintén nem szereztek semmilyen hivatalos minősítést, de a nélkül is értékes kutyák. 

Szeretik, megbecsülik őket. Ám sok más, sokkal fontosabb dolog van a gazdik életében, mint, hogy vizsgákra készüljenek és szabadidejüket a kutyaiskolán töltsék. 

Főleg nem mennének, olyan helyre ahol nem érzik jól magukat, avagy kényszernek éreznék, hogy oda kell járniuk. Valamennyien felelős kutyatartók , akiket csak motiválni kellett, hogy picit többet , újat is tanuljanak. 

2017. Bruge
Kati gazditól a kiflit várja . Kelly , a lánya a másik rotti. 
Lilu 2017. január , február 

 2017. Carlos
 2016. Cintarella
2017. Cintarella 
Róluk nincs 2017-es képem , majd keresgélek még, hiszen nem tűntek el szem elől, csak  friss kép ritkán készül . 
Addig is, Bibi 2011. 
 Dali
 Dali
 Dali és Bibi 2011. Több másik rottweiler és egy puli társaságában .
 Penne
 Viso
2016. JUNIUS. 2. Kné Tünde 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése